Temperatura Auta na Suncu i Pregrevanje Motora

Tokom letnjih vrućina, temperatura auta u kabini raste. Ukoliko je auto parkiran na suncu, temperatura auta u unutrašnjosti može dostići velike vrednosti. Takođe tokom vožnje temperatura motora bilo kada, zimi ili leti može da poraste iznad normalnih vrednosti usled neispravnosti auta.

Temperatura auta parkiranog na suncu tokom leta

Koliko se greje auto na suncu? Ako je tokom leta spoljna temperatura 24 °C. Temperatura u kolima tokom letnjih vrućina, u kabini auta zavorenih prozora koji stoji direktno na suncu, za samo 10 minuta može nekada može da dostigne do 32 °C. Posle 30 minuta u kabini temperatura automobila može da dostigne do 50 stepeni celzijusa.

Kolika je temperatura u kabini auta. Deca i zivotinje u kolima tokom leta. U kabini tokom vrelog leta. Temperatura auta na suncu.
temperatura u kolima tokom leta na suncu, deca ne smeju ostati sama u kolima tokom vrućina

Na instrument tabli koja je izložena direktno suncu temperatura može posle dužeg vremena dostići čak i 80 stepeni. Zato je jako važno da nikada, a posebno tokom vrelih letnjih dana, ne ostavljate decu ili psa u autu. Decu na ostavljati u kolima, već ih uvek treba povesti sa sobom. Primera radi kada temperatura tela kod deteta dostigne 41.5 °C , enzimi u ćelijama počinju da se uništavaju. To može biti opasno po život deteta. Temperatura tela kod deteta raste skoro 4 puta brže. Ako uzmemo u obzir da je normalna sobna temperatura oko 23 stepena celzijusa, onda je sasvim jasno šta se događa na plus 50 °C u autu.

Kako najbrže rashladiti auto parkiran na suncu

Uvek dobro rashladite vozilo. Po povratku auto, kako bi se temperatura u kabini automobila spustila. Sačekajte par minuta pošto otvorite sve prozore, pre ulaska u kabinu automobila. Otvorite dva prozora dijagonalno i tako vozite jedno vreme. Tek onda uključite klimu, usmerite je da duva na gore. Zašto? Hladan vazduh pada na dole, ako je klima usmerena da duva na gore, tako se najbolje može rashladiti auto koji je bio na suncu.

Temperatura u motoru pregrevanje auta

Kada govorimo o temperaturi motora, takođe treba povesti računa. Temperatura motora gradska voznja ili na otvorenom putu. Problem može nastupiti bilo kada, nevezano da li je zima ili leto, ako se motor automobila pregreva.
Ukoliko je temperatura motora poraste iznad normalne vrednosti, šta možete uraditi? Svakako je važno da obratite posebnu pažnju ukoliko ste u vožnji, pa je dobro na bezbednom mestu zaustaviti voyilo. Takođe ne odlažite rešavanje problema sa pregrejanim motorom automobila. Upravo visoka temperatura motora može da napravi oštećenja, ukoliko reagujete smireno i na vreme možete izbeći havariju.

Visoka temperatura u motoru auta, može napraviti veći problem

temperatura motora auta

Vaš automobil neće odmah napraviti havariju, ali vožnja sa motorom koji se previše greje može izazvati ozbiljne štete na vozilu.

Zato je bolje da se sklonite sa puta i zaustavite na bezbednom mestu, ukoliko ste tokom vožnje primetili signal da se motor vašeg auta pregreva te proveriti rashladnu tećnost, puklo crevo da li curi za početak.

Kako se prati temperatura auta, trenutna zagrejanost motora

Oznake na instrument tabli omogućavaju da pratite temperaturu motora. Ako pokazivač temperature motora pređe optimalnu vrednost, to je znak da nešto nije uredu.

Optimalna tj. normlana radna temperatura motora vašeg auta kreće se oko 90 stepeni, tacnije izmedju 90 i 105 stepeni Celzijusa. Ukoliko se temperatura auta, tj. motora vozila približi se kritičnoj vrednosti, treba odmah zaustavi automobil na bezbednom mestu.

Isto tako treba postupiti ako se upali crvena lampica, koja pokazuje temperaturu rashladne tečnosti. Svetla upozorenja na instrument tabli nisu nešto što biste smeli da ignorišete.

Kako radi sistem za hlađenje motora automobila

Dakle ipak postoji nekoliko osnovnih razloga zbog kojih auto diže temperaturu motora. Kada motor diže temperaturu važno je znati da najveći broj tih problema može da se reši. Samo jedan od njih može biti sistem za hlađenje motora. Kako radi stistem za hlađenje motora? Taj sistem čine pumpa, ventilator, hladnjak i termostat. Pumpa vrši dopremanje rashladne tečnost kroz kanale. Kanali su u bloku i glavi motora. Dakle kanali su jako blizu mesta u motoru koja se jako greju. Tako zagrejana tečnost zatim odlazi u hladnjak. Upravo u hladnjaku, zagrejana tečnost se hladi. Zatim se tečnost tako rashlađena ponovo vraća u motor auta pomoću pumpe. To kruženje se stalno ponavlja. Upravo ova rashladna tečnost je mešavina destilovane vode i antifriza, 50 prema 50. Zato je važno da svaki od delova sistema za hladjenje motora funkcioniše, da se tečnost ne gubi, već da uvek bude tačno određena količina tešnosti u expanzionoj posudi, izmedju min i max crte.

Iako mi nismo servis koji se ovde bavi popravkama automobila, sada bar okvirno znate kako stvari funkcionišu. Sretan vam put gde god krenuli !