Skidanje temperature kod beba, dece i odraslih

Da li je baš uvek treba započeti brzo skidanje temperature kod dece i odraslih. Bez obzira na to koliko je visoka telesna temperatura. Da li je povišena temperatura bolest? Mnogi od nas znaju da visoka temperatura ustvari ne treba da se tretira kao bolest. Zato se ne pribegava brže bolje skidanju temperature.

Visoka temperatura sama po sebi nije bolest, već jedna vrsta signala ili alarma. Taj signal šalje naše telo, a može se manifestovati kroz ubrzani puls i disanje. Naravno topla koža, osećaj žeđi i suva usta. U nekim slučajevima javlja se slabost, bol u mišićima zatim glavobolje. Tada naš organizam započinje unutrašnju borbu protiv izazivača, mikroorganizama, infekcije ili virusa. Da li je baš uvek neophodno skidanje temperature? Naravno da nije, evo zašto.

Zapravo povišena temperatura može pomoći uništenju mikroorganizama i izazivača upale u organizmu. To je jasan signal da se telo bori. Kada onda skidati visoku temperaturu?

Skidanje temperature kod dece

Skidanje temperature nije uvek neophodno ukoliko ona ne prelazi 38,3  smatra lekarska struka.

skidanje temperature kod dece
skidanje temperture kod dece

Međutim skidanje i takve temperature je potrebno kod nekih grupa pacijenata kao što su deca koja su imala konvulzije, zatim trudnice, kao i bolesnici sa poremećenim funkcijama srca, pluća i mozga. Skidanje temperature preko 38,3 treba započeti i ukoliko je dete iscrpljeno ili ne može normalno da spava.

Čime započeti skidanje temperature?

Pre svega mogu se upotrebiti obloge sa mlakom vodom, ili tuširanje tela takođe sa mlaka voda.

saveti brzo skidanje temperature

Skidanje temperature podrazumeva i da se provetri prostorija i rashladi prostor gde boravi pacijent. Raskomotiti pacijenta, nikako ne treba zatrpavati bolesnika jorganima i ne uvjati u ćebad. Takođe prijatna sobna temperatura u prostoru treba da se obezbedi.

Temperatura se skida i upotrebom antipiretika u situacijama kada temperatura kod odrasle osobe iznosi više od 39°C, a kod dece više od 38,5°C.

Uzimati dovoljno tečnosti je možda ključno kod skidanja temperature

Neophodno je da osoba koja ima povišenu temperaturu pored svega uzima i dosta tečnosti ( najbolja je voda i to prijatno rashlađena recimo u frizideru, ne iz zamrzivača ). Dakle uzimati vodu često ali pomalo na 10-tak minuta. Povišena temperatura dovodi do ubrzane potrošnje energije u telu, a tako se povećava i potrošnja vode u organizmu! Napojite dete.

visoka temperatura

Kao što je već pomenuto bolesnika sa visokom temperaturom naročito dete treba raskomotiti, a ne utopljavati i dodatno pokrivati. To je najveća greška koju su nam usadile bake od davnina da se slučaljno ne prehladimo dodatno, a za manju decu može biti čak i opasno i dovesti do frasa.

Ovo su samo najosnovnije smernice i saveti iz dobre namere. Oni vam sigurno u nekoj meri mogu pomoći za efikasnije skidanje temperature, ali pored svega treba konsultovati ili posetiti lekara ( tj. pedijatra kada su bebe ili deca u pitanju ). To treba učiniti onda kada sami procenite da je to neophodno (što zavisi od slučaja do slučaja) ili kada su povišene temperature duže od tri dana.

Tekst dopunjen 01.12 @ 4:20 pm