Skidanje temperature kod beba, dece i odraslih

Da li je baš uvek neophodno započeti brzo skidanje temperature kod dece i odraslih bez obzira na to koliko je visoka telesna temperatura? Mnogi od nas često misle da visoka temperatura ustvari treba da se tretira kao neka vrsta bolesti. Tada se pribegava brže bolje skidanje temperature.

Povisena temperatura sama po sebi nije bolest, već jedna vrsta signala ili alarma. Taj signal šalje nam naše telo, a može se manifestovati kroz ubrzani puls i disanje, topla koža, osećaj žeđi i suva usta. U nekim slučajevima javlja se slabost, bol u mišićima zatim glavobolje. Tada naš organizam započinje unutrašnju borbu protiv izazivača, mikroorganizama, infekcije ili virusa. Da li je baš uvek neophodno skidanje temperature ?

Zapravo povišena temperatura može da utiče na uništenje mikroorganizama i izazivača nekakve upale u organizmu. U tom smislu tada se i odvija prava borba unutar našeg tela.

Skidanje temperature kod dece

skidanje temperature kod dece
skidanje temperture kod dece

Skidanje temperature nije uvek neophodno ukoliko ona ne iznosi preko 38,3  smatra lekarska struka. Međutim skidanje i takve temperature je potrebno kod nekih grupa pacijenata kao što je slučaj kod dece koja su imala konvulzije, trudnice, kao i bolesnici sa poremećenim funkcijama srca, pluća i mozga. Skidanje temperature preko 38,3 treba započeti i ukoliko je dete iscrpljeno ili ne može normalno da spava.

Čime započeti skidanje temperature?

saveti brzo skidanje temperature

Pre svega mogu se upotrebiti obloge sa mlakom vodom, zatim tuširanjem tela takođe sa mlakom vodom. Skidanje temperature podrazumeva i da se provetri prostorija i rashladi prostor gde boravi pacijent. Raskomotiti pacijenta, ne zatrpavati ga jorganima i ne uvjati u ćebad.

Temperatura se skida i upotrebom antipiretika u situacijama kada temperatura kod odrasle osobe iznosi više od 39°C, a kod dece više od 38,5°C.

Uzimati dovoljno tečnosti je možda ključno kod skidanja temperature

Neophodno je da osoba koja ima povišenu temperaturu pored svega uzima i dosta tečnosti ( najbolja je voda i to prijatno rashlađena recimo u frizideru, ne iz zamrzivača ). Dakle uzimati vodu često ali pomalo na 10-tak minuta. Povišena temperatura dovodi do ubrzane potrošnje energije u telu, a tako se povećava i potrošnja vode u organizmu! Napojite dete.

Kao što je vec pomenuto osobe sa visokom temperaturom naročito dete treba raskomotiti, a ne utopljavati i dodatno pokrivati. To je najveća greška koju su nam usadile bake od davnina da se slučaljno ne prehladimo dodatno, a za manju decu može biti čak i opasno i dovesti do frasa.

visoka temperatura

Ovo su samo najosnovnije smernice i saveti iz dobre namere. Oni vam sigurno u nekoj meri mogu pomoći za efikasnije skidanje temperature, ali pored svega treba konsultovati ili posetiti lekara ( tj. pedijatra kada su bebe ili deca u pitanju ). To treba učiniti onda kada sami procenite da je to neophodno (što zavisi od slučaja do slučaja) ili kada su povišene temperature duže od tri dana.

Podeli ovo na meži sa prijateljima