Vazdušni pritisak

Svi znamo šta je to vazdusni pritisak. Da li znamo kada je visok , a kada nizak vazdušni pritisak ? Od čega to zavisi vrednost vazdušnog pritiska. Krenimo ovako, kako se meri vazdušni ili atmosferski pritisak? Pročitaj tekst o vazdušnom pritisku ili samo pokreni video ispod, saznaj poslušaj samo najvažnije za 1 minut.

Glasovna prezentacija za ovaj edukativni klip – voiceover za video snimio je glas – A. Arsic

Vazduh ima svoju težinu, upravo tako vazduh vrši pritisak na površinu zemlje. Baš kao što ljudi svojim telima vrše pritisak na površinu zemlje. Na planinama je viša nadmorska visina. Zato je vazduh ređi na planinama i većim visinama. To znači da je količina vazduha koja vrši pritisak na planinu, pa je zato vazdušni pritisak na planinama niži. Pritisak na planinama se takođe menja vremenom što zavisi od vlažnosti vazduha. Kako se u atmosferi nalazi još dodatno vodena para, a njena gustina je manja od gustine vazduha tada i smeša vazduha i pare ima manju gustinu. U danima kada je vlažno vreme vazdušni pritisak je niži.

vazdusni-pritisak-atmosferski-milibara-merenje

Merenje vazdušnog pritiska moguće je izvršiti uz pomoć instrumenta koji se zove Barometar. Vazdusni pritisak izražava se u milibarima (mb).

Normalan vazdušni pritisak na nivou mora (dakle na nula metara nadmorske visine) iznosi 1013,25 mb. Kako visina raste tako vazdušni pritisak opada. Recimo na svakih 10 metara visine, vazdušni pritisak se smanjuje za oko 1 milibar. Na visini gde lete avioni, vazdušni pritisak je drastično niži.
 

Na ovom sajtu možete uvek saznati koliki je trenutni vazdušni pritisak u nekom gradu, većem mestu ili na planini. Jednostavno pretražite sajt po gradovima i pored trenutne temperature biće prikazan i trenutni vazdušni pritisak.

Tekst je dopunjen 03.10 @ 2:01 pm

Saznajte sve nedoumice vezane za vlažnost vazduha, kako se meri i od čega zavisi?

Sve što treba da znate o magli, kako nastaje i koliko može biti smanjena vidljivost smanjena zbog magle?

Jedan od najvažnijih podataka koji pratimo svaki dan. Odevanje nam zavisi od temperature vazduha.