Vazdušni pritisak

Šta je to vazdusni pritisak, kako se meri ? Da li je danas visok vazdušni pritisak ili je nizak. Kako se uopšte meri atmosferski pritisak. Pročitaj tekst o vazdušnom pritisku koji je transkript ovog videa ili pokreni video i saznaj ukratko šta je vazdušni pritisak za 1 minut!

Tekst dopunjen 13.10 @ 11:42 pm

Zahvalujemo Audio produkcija zvuk i profesionalni spiker za youtube video sadržaj

Vazduh ima svoju težinu i tako vazduh vrši pritisak na površinu zemlje. Isto tako i ljudi svojim telima vrše pritisak na površinu zemlje. Recimo na planinama je viša nadmorska visina. Količina vazduha koji vrši taj pritisak je manja pa je zato vazdušni pritisak na planini niži. Pritisak na planinama se takođe menja vremenom što zavisi od vlažnosti vazduha u atmosferi. Kako se u atmosferi nalazi i vodena para a njena gustina je manja od gustine vazduha tada i smeša vazduha i pare ima manju gustinu. U danima kada je vlažno vreme tada je i vazduzni pritisak niži.

vazdusni-pritisak-atmosferski-milibara-merenje

Merenje vazdušnog pritiska moguće je izvršiti uz pomoć instrumenta Barometar, a sam vazdusni pritisak u milibarima – tako se izražava  (mb). Normalan vazdušni pritisak na nivou mora (na nula metara  nadmorske visine) iznosi 1013,25 mb.
 

Na ovom sajtu možete uvek saznati koliki je trenutni vazdušni pritisak u nekom gradu, većem mestu ili na planini. Jednostavno pretražite sajt po gradovima i pored trenutne temperature biće prikazan i trenutni vazdušni pritisak.

Saznajte sve nedoumice vezane za vlažnost vazduha, kako se meri i od čega zavisi?

Sve što treba da znate o magli, kako nastaje i koliko može biti vidljivost smanjena u uslovima magle?

Jedan od najvažnijih podataka koji pratimo svaki dan, jer mnogo toga zavisi od temperature vazduha?


Podeli ovo na meži sa prijateljima