Vazdušni pritisak

Šta je to vazdusni pritisak ? Da li je visok vazdušni prisitak ili npritisak, od čega to zavisi? Krenimo ovako, kako se uopšte meri vazdušni pritisak? Pročitaj tekst o vazdušnom pritisku koji je transkript ovog videa. Jednostavno možeš pokrenuti video i brzo saznati, najvažnije za samo 1 minut. Atmosferski pritisak ili kako ga još zovemo vazdušni pritisak!

Zahvalujemo na podršci kroz snimanje voice overa za video profi glas iz Srbije

Vazduh ima svoju težinu, upravo tako vazduh vrši pritisak na površinu zemlje. Isto tako i ljudi svojim telima vrše pritisak na površinu zemlje. Recimo na planinama je viša nadmorska visina. Vazduh je ređi na visinama. To znači da je količina vazduha koji vrši taj pritisak manja pa je zato vazdušni pritisak na planinama niži. Pritisak na planinama se takođe menja vremenom što zavisi od vlažnosti vazduha. Kako se u atmosferi nalazi još i vodena para, a njena gustina je manja od gustine vazduha tada i smeša vazduha i pare ima manju gustinu. U danima kada je vlažno vreme tada je vazduzni pritisak niži.

vazdusni-pritisak-atmosferski-milibara-merenje

Merenje vazdušnog pritiska moguće je izvršiti uz pomoć instrumenta koji se zove Barometar. Vazdusni pritisak izražava se u milibarima (mb).

Normalan vazdušni pritisak na nivou mora (dakle na nula metara nadmorske visine) iznosi 1013,25 mb.
 

Na ovom sajtu možete uvek saznati koliki je trenutni vazdušni pritisak u nekom gradu, većem mestu ili na planini. Jednostavno pretražite sajt po gradovima i pored trenutne temperature biće prikazan i trenutni vazdušni pritisak.

Tekst je dopunjen 12.06 @ 7:51 pm

Saznajte sve nedoumice vezane za vlažnost vazduha, kako se meri i od čega zavisi?

Sve što treba da znate o magli, kako nastaje i koliko može biti vidljivost smanjena u uslovima magle?

Jedan od najvažnijih podataka koji pratimo svaki dan, jer mnogo toga zavisi od temperature vazduha?