Sobna Temperatura: Koliko stepeni kod kuće, radnom mestu ili spavaćoj sobi

Idealna sobna temperatura u kući, stanu za sve koji žele bolje i zdravije okruženje u svom domu. Idealna sobna temperatura je važna da se osetimo komotno dok radimo ili spavamo. Večita dilema je kako najbrže rashladiti ili ugrejati sobu, radni prostor ili boravak?

Kako postiči temperaturu. Koja sobna temperatura je optimalna? Ako radite van kancelarije ili vozite temperatura auta, u kabini vozila treba da bude slična sobnoj temperaturi, možda čak i za nijansu niža. Nemojte razhladiti auto na temperaturu frizidera, nije zdravo.

Idealna sobna temperatura u kancelariji (video)?

Ovde saznajte koja je najbolja sobna temperatura u radnom prostoru. Pogledajte video i naučite kako sobna temperatura kancelarije utiče na produktivnost u radu na poslu.

Video kreiran uz voice over podršku, snimio profesionalni spiker, glas za reklame i online video
Sobna tempeatura. Koja je idealna sobna temperatura i kako meriti.
Sobna temperatura

Sobna temperatura treba da bude između 20°C i 24°C. Međutim temperatura u spavaćoj sobi se razlikuje od idelane sobne temperature. O tome koliko je dobar san važan na treba raspravljati.

Kako sobna temperatura utiče na san?

Svakako bitan faktor koji može uticati na kvalitetan san je sobna temperatura. Iako se često vode rasprave o tome koja je idealna temperatura u sobi gde spavamo, slobodno možemo reći da temperatura u sobi iznad 24 C° jeste previsoka za dobar san. Sa druge strane sobna temperatura ispod 14 C° je previše niska.

Kolika vlažnost vazduha u stanu?

Temperatura spavanje i miran san
temperatura spavaće sobe

Dok jedni vole spavanje u toploj sobi, drugi spavaju u hladijoj sobi. Takodje treba voditi računa o vlažnosti vazduha u prostoriji gde provodimo vreme ili gde recimo spavamo. Vlažnost vazduha bi trebala biti između 30 do 50 procenata. Da bi se osiguralo zdravo i sigurno okruženje preporučuje ova vlažnost vazduha u spavaćoj sobi. Visoka vlažnost vazduha dovodi do pojave buđi i plesni. Slaba vlažnost stvara probleme sa disanjem, suši kožu i sluznicu.

Koja je idealna sobna temperatura za spavanje i miran san?

Ako postoje uslovi, pokušajte održavati sobnu temperaturu i spavaćoj sobi između 15,5 i 21 C°. Optimalno 17 do 20C°. Navedena sobna temperatura će biti samo jedan preduslov za spavanje. Priprema pre spavanja donosi miran san. Da biste dobro spavali, izaberite naravno kvalitetan dušek, prekrivač i jastuk. Dobar san je najvažniji za zdravlje svakog od nas. Prilagodite sobnu temperaturu, zamračite sobu u kojoj spavate i več ste učinili dosta dobrog za svoje telo.

Da li ste znali, temperatura našeg tela je najniža kada spavamo.

Tropske noći, visoke temperature tokom leta u stanu

Tropska noć u stanu. Paklene vrućine ometaju spavanje. Iscrpljuju telo i čine da ostanemo umorni tokom sledećeg dana. Ovaj fenomen naučno se zove toplotno ostrvo, meri se brojem tropskih noći tokom godine. Beograd je apsolutni šampion, nažalost. Evo situacije kada je sobna temperatura u stanu noću, jako visoka. Normalno spavati je nemoguće. Tokom leta temperature u urbanim sredinama znaju biti extremno visoke noću, zato ne možemo oka sklopiti bez uključene klime, što nije dobro. Posebno teško za hronične bolesnike. Tako je bilo i ovog datuma u Beogradu, centar grada, vreme 23:34h, dakle skoro ponoć. Nepodnošljivi vremenski uslovi, jer ugrađena klima ne dopire do ovog dela stana. Zbog kosine krova nemoguće u ovom delu stana ugraditi klima uređaj. Poslednji sprat u zgradi, fotografija govori sve. Sigurni smo da ima mnogo vas širom Evrope koji su prolazili kroz slične situacije proteklih godina. Niste sami, nažalost.

Kako rashladiti stan ili kuću noću, tokom leta, visoke temperature tokom dana i noći. Tropske noći u Beogradu.
Tropska noć, nema spavanja, visoka temperatura izluđuje

Inače istraživanja pokaziju da je efektom toplotnog ostrva najviše pogođen centralni deo Beograda, ali i delovi Novog Beograda. Oaze hlada u Beogradu gde su temperature niže u proseku do 6 stepeni su beogradske šume, Ada Ciganlija, Kalemegdan i Park Ušće.

Podeli ovo na meži sa prijateljima