Kolika je Temperatura Laptop ili Desktop računara, merenje i praćenje

Kako izmeriti ili proveriti temperaturu racunara, procesora ili laptopa. Praćenje temperature može produžiti životni vek vašeg Lap-top računara. Zašto se greje laptop? U današnje vreme, naši laptop ili dekstop računari su neprekidno izloženi sve većim zahtevima, što može dovesti do povećanja temperature unutar uređaja.

Evo konkretno, kada je ukljucen kompjuter se greje, zavisi od operacija koje mu zadamo da obradi. To se dešava na procesoru ili matičnoj ploči ili pak grafickoj kartici.

Zasto se greje kompjuter, normalna temperatura kod PC racunara, kolika je.

Koliko lap top sme da se zagreje. Povišene temperature mogu imati negativan uticaj na performanse i dugovečnost vašeg uređaja. Zato je važno redovno pratiti temperaturu kako biste preduzeli potrebne korake za održavanje optimalnog rada vašeg sistema. Ne drzite lap top u krilu, tako zapusite odvode i proreze gde cirkulice vazduh. Ne stavljajte racunar na ćebe ili prekrivać, tako se povecava temperatura na procesoru jer nema dovoda vazduha. Razmislite, koliko dugo možete da trčite sa hiruškom maskom preko nosa? To je ista stvar sa pregrevanjem kompjutera ili laptopa.

Zašto je Važno Meriti Temperaturu?

Povećanje temperature laptopa ili računara može dovesti do pregrejavanja komponenti, što može smanjiti performanse i čak uzrokovati trajna oštećenja. Praćenje temperature omogućava vam da identifikujete potencijalne probleme pre nego što postanu ozbiljni i preduzmete korake za njihovo rešavanje.

kako se meri temperatura laptop racunara

Kako proveriti koliko se greje računar ili laptop

Kako se meri temperatura računara

Postoji nekoliko metoda za merenje temperature laptopa ili računara:

  1. Interni Senzori računara: Većina modernih laptopova i računara ima ugrađene senzore temperature koji omogućavaju softveru da prati temperaturu komponenti kao što su procesor, grafička kartica i hard disk.
  2. Softverska Rešenja merenja temperature: Postoje brojni programi koji omogućavaju praćenje temperature vašeg sistema u realnom vremenu. Neke od popularnih opcija uključuju Speccy, HWMonitor, SpeedFan i Core Temp. Ovi programi pružaju detaljne informacije o temperaturi svake komponente, kao i grafikone koji prikazuju kako se temperatura menja tokom vremena.
  3. Eksterni Termometri: Za dodatnu preciznost, možete koristiti i eksterne termometre dizajnirane posebno za merenje temperature računarskih komponenti.

Radna Temperatura Računara

Optimalna temperatura za rad lap top računara varira u zavisnosti od modela i komponenti, ali opšte smernice sugerišu da temperatura procesora ne bi trebalo da prelazi 70-80°C pod punim opterećenjem.

Naravno da treba pogledati u specifikacijama koju maksimalnu temperaturu podrzava vaš procesor. Grafika, hard diskovi i ostale komponente takođe imaju preporučene temperature, koje se takođe trebaju pratiti.

Koraci za odrzavanje optimalne temperature računara

Kada primetite da temperatura vašeg laptopa ili računara raste, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili temperaturu:
Čišćenje Ventilacionih Otvora: Redovno čišćenje ventilacionih otvora i ventilatora može poboljšati protok vazduha kroz sistem, što može smanjiti temperaturu. Takodje zamena termalne paste na procesoru racunara moze biti vrlo znacajna.
Optimizacija Softvera: Zatvaranje nepotrebnih programa i procesa može smanjiti opterećenje sistema i time i temperaturu.
Dodatno Hlađenje: U nekim slučajevima može biti korisno dodati dodatne ventilatore ili hladnjake kako biste dodatno ohladili komponente.To se može staviti ispod laptop racunara, kao postolje koje na sebi ima specijalan ventilator za hladjenje racunara.