Saveti, kako podneti visoke temperature

Kako lakše podneti visoke temperature?

Iako često lekarske savete na poslušamo, činjenica je mnogi na ulici kolabiraju usled letnjih temperatura .

Šta jesti za vreme velike vrućine ?

Kako podneti vrucine?

Kako biste lakše podneli visoke temperature, lekari savetuju da se pridržavate  uputstava o načinu ishrane, odgovarajućem unosu vode i napitaka, zaštiti od spoljnih uticaja u boravišnom i radnom prostoru, a posebno na otvorenom, i doziranoj fizičkoj aktivnosti. Oni koji spadaju u grupu osetljih kao što su deca, trudnice, stari i hronični bolesnici potrebno je da se više odmaraju naročito kada su temperature izuzetno visoke. Takođe je važno izbegavati zadržavanje na otvorenom prostoru i nije preporučeno baviti se teškim fizičkim poslovima, a naročito na bez odmora.

Što se ishrane tiče, lekari savetuju laganu i lako svarljivu hranu – salate od povrća, posne sireve, čorbe, ribu… U vreme visokih temperatura izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti. Pored vode, dobar izbor su i mleko i voćni sokovi, a istovremeno treba smanjiti unos kofeinskih napitaka i alkoholnih pića, jer deluju kao diuretici.  Ukoliko se koristi flaširana mineralna voda preporučuje se negazirana i umereno hladna. Tečnost bi trebalo unositi postepeno, gutljaj po gutljaj i ne treba preterivati sa upotrebom previše hladnih napitaka.

Kako se obući pri velikim vrućinama?

Osobama starijim od 65 godina savetuje se da često piju tečnost bez obzira na to da li su žedne, jer organizam starih ljudi ima smanjene rezerve vode zbog smanjenog osećaja žeđi.Takođe se preporučuje redovno provetravanje prostorija i podešavanje rada klima uređaja tako da razlika u temperaturi između spoljne sredine i sredine u kojoj se boravi ne bude veća od sedam do deset stepeni.

Neophodno je i da se prikladno oblačite – odeća bi trebalo da bude svetla, prozračna, od prirodnih materijala. Posebno treba obratiti pažnju na decu – bebe ne bi trebalo utopljavati, a šeširići i kapice su obavezni. Krema sa zaštitinom faktorom je potrebna i deci i odraslima, kao i naočare za sunce. Izvor: lepotaizdravlje.