Vetar, kako nastaje, merenje brzine i skala jačine vetra

Kako nastaje vetar i kako se meri brzina vetra. Na koji način odrediti pravac vetra? Dakle sva ova pitanja su vrlo zanimljiva. Pokušaćemo da damo samo neke odgovore o tome kako nastaje vetar. Kako se klasifikuje brzina vetra.

brzina vetra, jačina vetra, vetar, snaga vetra na planinama ili moru

Za početak vetar čuva od zagađenjog vazduha. Vetar može da odnese zagađenje u vazduhu koje smo podigli na tako visok nivo u industrijskim sredinama, a zbog toga ispašta čitava planeta.

Kako vetar utiče na temperaturu vazduha?

Istina, vetar može priilićno da utiče na osećaj temperature. Od brzine vetra i vlažnosti vazduha zavisi kako ćemo osećati vrlo niske temperature ili vrlo visoke temperature vazduha. Pogledajte ovde, uveličajte sliku ili zumirajte.

vetar temperatura brzina vetra uticaj na temperaturu vazduha

Pojava vetra može dosta da utiče na naše psihološko stanje

Vetar takođe ima uticaja na psihu ljudi, tu nema dileme. Vetar utiče na raspoloženje . Ovakav uticaj vetra nikako ne treba zanemariti. Vetar čak kod trećine ljudi može izazavati ozbiljne glavobolje i razdražljivost kao i depresiju. Pre svega topli vetrovi izrazito mogu da utiču na promenu psihološkog stanja kod nekih osoba.

Vetar – najvažnije što treba da znate u svega 30 sekundi (video)

Ova glasovna prezentacija je ustvari audio sadržaj u formi videa. Namenjen za sve generacije, ali pre svega za najmlađe, jer mogu lako da utvrde znanje ili da znanje podele sa vršnjacima kroz video. Glasovna prezentacija voice over za video.

Jačina Vetra – Skala Bofor

Ova skala vetra data je od 0 do 10 kako bismo videli koja je zapravo jačina vetra i kakave posledice moze izazvati, brzina vetra.

0 – tišina – potpuno tiho, dim iz dimljaka se diže uspravno, nema kovitlanja što vizuelno možemo zapaziti

1 vetrić – pravac vetra se primećuje samo po kretanju dima, ali ne i po vetrokazu

2. vrlo slab vetar – oseća se na licu , lišće počinje da šušti, okreće laku zastavu, pomera običan vetrokaz, zatalasa površinu stajaće vode

3. slab vetar – lišće i grančice se neprestano kreću , razvija zastavu ili stvara manje talase na stajaćoj vodi

4. umeren vetar – poduže prašinu i komade hartije sa zemlje, stvara izrazite talase na stajaćoj vodi

5. umereno jak vetar – pokreće zastave i pravi talase na stajaćoj vodi

6. jak vetar – pokreće velike grane, telefonske žice zuje, čuju se šumovi pored ili iznad kuća, otvoreni kišobrani se teško kontrolišu i drže.

7. vrlo jak vetar – kretanje u suprotnom pravcu vetra je otežano, ljuljaju se cela stabla od jačine vetra

8. olujni vetar – lome se grane na drveću, znatno je otežano kretanje na slobodnom prostoru

9. oluja – može prouzrokovati manja oštećenja na kućama i objektima, ruše se dimljaci i padaju crepovi sa krova kuća ili objekata

10. jaka oluja – lomi drveće ili čupa sa korenom, poruzrokuje značajna oštećenja zgradama

11. oluja slična orkanu – može da sruši krovove zgrada, i napravi velika oštećenja

12. orkan – ima uništavajuće dejstvo

Brzina vetra i snaga vetra

Evo mesta gde duva najjači vetar na svetu. U Srbiji rekord drži Vršac, udari vetra do 173km/h, zabeleženo 1987. Kada posmatramo sunčev sistem i planete šta znamo o vetru. Treba znati kako su najjači vetrovi na planeti Neptun i Satrun. Najvažniji aspekt vetra jeste njegova brzina, zatim sadržaj gasova koje vetar nosi i naravno energija vetra. Energija koju stvara vetar je značajna kao eko izvor za dobijanje električne energije. Vetar će uvek duvati. Niko to ne može prekinuti. Ako već vetar duva, onda treba iskoristiti njegovu energiju za dobijanje električne energije.

Trenutno izmerena brzina vetra

Ova sajt postoji kako biste na nivou informacije dobili okvirne trenutne brzine vetra i druge podatke o vremenu za neko mesto ili grad. Samo ODABERITE grad na sajtu i dobićete okvirnu brzinu vetra u ovom trenutku.