Skidanje temperature kod beba, dece i odraslih

Da li je baš uvek neophodno započeti brzo skidanje temperature kod dece i odraslih bez obzira na to koliko je visoka telesna temperatura? Mnogi od nas često misle da visoka temperatura ustvari treba da se tretira kao neka vrsta bolesti. Tada se pribegava i kreće u  brže bolje skidanje temperature. Povisena temperatura sama po sebi nije bolest, već jedna vrsta signala ili alarma. Taj signal šalje nam naše telo, a može se manifestovati kroz ubrzani puls i disanje, topla koža, osećaj žeđi i suva usta. U nekim slučajevima javlja se slabost, bol u mišićima zatim glavobolje. Tada naš organizam započinje unutrašnju borbu protiv izazivača, mikroorganizama, infekcije ili virusa. Da li je baš uvek neophodno skidanje temperature ? Zapravo povišena temperatura može da utiče na uništenje mikroorganizama i izazivača nekakve upale u organizmu. U tom smislu tada se i odvija prava borba unutar našeg tela.

Skidanje skidanje temperature kod decetemperature nije uvek neophodno ukoliko ona ne iznosi preko 38,3  smatra lekarska struka. Međutim skidanje i takve temperature je potrebno kod nekih grupa pacijenata kao što je slučaj kod dece koja su imala konvulzije, trudnice, kao i bolesnici sa poremećenim funkcijama srca, pluća i mozga. Skidanje temperature preko 38,3 treba započeti i ukoliko je dete iscrpljeno ili ne može normalno da spava.

 

Čime započeti skidanje temperature ?

saveti brzo skidanje temperaturePre svega mogu se upotrebiti obloge sa mlakom vodom, zatim tuširanjem tela takođe sa mlakom vodom. Skidanje temperature podrazumeva i da se provetri prostorija i rashladi prostor gde boravi pacijent. Raskomotiti pacijenta, ne zatrpavati ga jorganima i ne uvjati u ćebad.

Temperatura se skida i upotrebom antipiretika u situacijama kada temperatura kod odrasle osobe iznosi više od 39°C, a kod dece više od 38,5°C.

Uz skidanje temperature treba uzimati i dovoljno tečnosti

Neophodno je da osoba koja ima povišenu temperaturu pored svega uzima i dosta tečnosti ( najbolja je voda i to prijatno rashlađena recimo u frizideru, ne iz zamrzivača ). Dakle uzimati vodu često ali pomalo na 10-tak minuta. Povišena temperatura dovodi do ubrzane potrošnje energije u telu, a tako se povećava i potrošnja vode u organizmu! Napojite dete.

Kao što je vec pomenuto osobe sa visokom temperaturom naročito dete treba raskomotiti, a ne utopljavati i dodatno pokrivati. To je najveća greška koju su nam usadile bake od davnina da se slučaljno ne prehladimo dodatno, a za manju decu može biti čak i opasno i dovesti do frasa.

Ovo su samo najosnovnije smvisoka temperatura ernice i saveti iz dobre namere. Oni vam sigurno u nekoj meri mogu pomoći za efikasnije skidanje temperature, ali pored svega treba konsultovati ili posetiti lekara ( tj. pedijatra kada su bebe ili deca u pitanju ). To treba učiniti onda kada sami procenite da je to neophodno (što zavisi od slučaja do slučaja) ili kada su povišene temperature duže od tri dana.